Κρατικό, δημοτικό ή δημόσιο; Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Η κατάληψη Βίλα Ζωγράφου είναι ένας κοινωνικός  χώρος που λειτουργεί αυτοοργανωμένα, αντιεμπορευματικά, αντιιεραρχικά. Συμμετέχει εδώ και χρόνια, ενεργά, στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και αποτέλεσε το έδαφος στο οποίο  κατάφεραν να διασυνδεθούν αρκετοί από αυτούς. Αγωνίζεται συλλογικά, αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα στηρίζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις και ευρύτερους αγώνες εργαζόμενων (φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια, ταχυφαγείο GAMATO, υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας). Στην κατάληψη πραγματοποιούνται ελεύθερα και αντιεμπορευματικά μαθήματα φιλοσοφίας, μουσικής, ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, λειτουργεί βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, θεματικά καφενεία,  μπαρ οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικών/ταξικών αγώνων.

Συνέχεια ανάγνωσης Κρατικό, δημοτικό ή δημόσιο; Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Ο αριστερός κυβερνητισμός και η συνέχεια του κράτους

Μερικούς μήνες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν ένα νέο κυβερνητικό σχήμα στην ηγεσία του κράτους, ο κουρνιαχτός του πάνδημου ενθουσιασμού για την μεγάλη «αλλαγή» που συντελέστηκε έχει κατακαθίσει. Δεν έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας, όπως προσπαθούσε να μας τρομοκρατήσει η απελθούσα κυβέρνηση, δεν απαλλαγήκαμε από το μνημόνιο, τους φόρους και τη φτωχοποίηση, όπως μας έταζε η νέα κυβέρνηση. Πολύ κακό για το τίποτα; Όχι ακριβώς.

Προκειμένου να γίνει κατανοητό (και σε εμάς) το τι ακριβώς αποκρυσταλλώθηκε στις τελευταίες εκλογές και το τι συντελείται τώρα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία δυο τουλάχιστον χρόνια.

Συνέχεια ανάγνωσης Ο αριστερός κυβερνητισμός και η συνέχεια του κράτους

Αλληλεγγύη στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Επί τα Πρόσω»

Παρακολουθώντας τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Πάτρας, όπου σύντροφοι, συντρόφισσες και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων και τραμπουκισμών, και ύστερα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τις ενημερώσεις που είχαμε από τους ίδιους, κρίναμε απαραίτητο να πάρουμε και δημόσια θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρούμε πως τέτοιου είδους φαινόμενα αφορούν το σύνολο του κινήματος και όχι αποκλειστικά τους όποιους εμπλεκόμενους.

Συνέχεια ανάγνωσης Αλληλεγγύη στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Επί τα Πρόσω»