Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους της Τουρκίας

942130_10151619433502908_314530434_n

Η φλόγα της εξέγερσης που διασχίζει τα τελευταία χρόνια τη Μεσόγειο, από την Ελλάδα και την Ισπανία, ως τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Συρία, φούντωσε πριν μερικές μέρες και στη γειτονική μας Τουρκία. Η σπίθα που πυροδότησε την έκρηξη ήταν η έναρξη των εργασιών για την μετατροπή της πλατείας Ταξίμ σε εμπορικό κέντρο. Η συγκεκριμένη πλατεία είναι μία απ’ τις κεντρικότερες της Κωνσταντινούπολης κι αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της. Παράλληλα αποτελεί και ιστορικό σημείο συγκέντρωσης πάσης φύσεως διαδηλώσεων. Έτσι, η υπεράσπιση της συγκεκριμένης πλατείας από την αυθαιρεσία του Τουρκικού καθεστώτος είχε διπλή σημασία για τον κόσμο του αγώνα.

Η άγρια επίθεση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ την Παρασκευή 31/5, οδήγησε σε κινητοποιήσεις σε όλη την Κωνσταντινούπολη και σε δεκάδες άλλες πόλεις, με χιλιάδες κόσμου να ενισχύουν τα οδοφράγματα και να συγκρούονται ακατάπαυστα με τις δυνάμεις καταστολής. Ήδη απ’τις πρώτες μέρες έχουν καταγραφεί περίπου χίλιες συλλήψεις, οι ταυματίες είναι χιλιάδες με πολλούς από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τα μέσα αντιπληροφόρησης μιλάνε για 2 τουλάχιστον νεκρούς.

Όμως η καταστολή της πλατείας Ταξίμ ήταν μόνο η αφορμή για την έκρηξη της οργής που από καιρό συσσωρεύεται στην Τουρκική κοινωνία. Τα αίτια εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια συντηρητικοποίησης και ολοκληρωτικού ελέγχου της κοινωνίας, την όξυνση της κρατικής καταστολής, τις κινήσεις περιορισμού της χρήσης αλκοόλ αλλά και την περιστολή των ελευθεριών των γυναικών (πρόσφατα ο Ερντογάν μίλησε για “αλκοολικό λαό”, και χαρακτήρισε απαράδεκτο το να δέχεται “βρισιές από γυναίκες”).

Την ώρα που το τουρκικό καθεστώς εξαπολύει μια τεράστια εκστρατεία συκοφάντησης και προπαγάνδας ενάντια στην εξέγερση που απειλεί την κυριαρχία του, η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων σε όλον τον κόσμο και η αντιπληροφόρηση έχουν ζωτική σημασία. Σήμερα, 3 Ιουνίου 2013, καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας στα Προπύλαια, με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.