Κάλεσμα δράσης και αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Χριστόφορο Κορτέση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΡΤΕΣΗ

Σύντροφοι/συντρόφισσες,

Στις 12/7, στο κατάστημα της Leroy Merlin στην οδό Πειραιώς, οι αναρχικοί Χριστόφορος Κορτέσης και Θύμιος Α. προσπάθησαν να αφαιρέσουν προϊόντα αξίας λίγων ευρώ. Μέσα από ένα σύμπλεγμα μεθοδεύσεων και την ομηρεία 3 ωρών στο κατάστημα- από την εταιρεία security OVIT και την Leroy Merlin που θέλησαν να εμπλέξουν στην υπόθεση αυτή τον Γιάννη Α., αγωνιζόμενο με συνδικαλιστική δράση και εργαζόμενο στο συγκεκριμένο κατάστημα, ως τις δικαστικές αρχές που βρήκαν μια καλή αφορμή για να ξεπληρώσουν στον Χρ. Κορτέση, την χρόνια, συνεπή και επίμονη δράση στον αναρχικό χώρο- ο σύντροφος βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 16/7 με αναβαθμισμένες και κατασκευασμένες κατηγορίες (με όρους τρομοσεναρίου) περί “ληστρικής κλοπής” κτλ. Την ίδια κατηγορία αντιμετωπίζει και ο Θύμιος Α. ενώ ο εργαζόμενος Γιάννης Α. κατηγορείται για “συνέργεια”. Κατηγορίες υπόθαλψης εγκληματία” αντιμετωπίζει και ο αναρχικός Παύλος Χ. Που έσπευσε στο κατάστημα- μαζί με άλλους 3 συντρόφισσες-ους- για να σταθούν αλληλέγγυες/οι.

Η μεθοδευμένη διόγκωση του κατηγορητηρίου και η προφυλάκιση του συντρόφου Χ.Κορτέση οφείλεται στην μακρόχρονη πολιτική δράση του Χ.Κορτέση στο αναρχικό κίνημα καθώς και σε προηγούμενη καταδίκη του με την κατηγορία συμμετοχής στην οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” από ειδικό πολιτικό δικαστήριο στις φυλακές Κορυδαλλού. Καταστολή που παίρνει χαρακτηριστικά ιδιωνύμου όταν πρόκειται για αγωνιζόμενους/ες ανθρώπους με τις διωκτικές αρχές να εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα και το νομικό οπλοστάσιο απέναντί τους παραδειγματικά. Στη συγκυρία αυτή, η προφυλάκιση του Κορτέση εκπέμπει και ένα ξεκάθαρο απειλητικό μήνυμα στους δεκάδες αναρχικούς συντρόφους και συντρόφισσες που έχουν διωχθεί, φυλακιστεί ή και αποφυλακιστεί υπό όρους, και αφορά την διαρκή δικαστική ομηρία και εκδικητικότητα που θα τύχουν όσο παραμένουν στο πλευρό των κοινωνικών/ταξικών αγώνων.

Τέλος, η υπόθεση αυτή αξιοποιείται από το κράτος ώστε να ποινικοποιήσει τις συντροφικές-πολιτικές σχέσεις και τις πράξεις αλληλεγγύης βαφτίζοντάς τες συμμορίες και υπόθαλψη εγκληματία, αντίστοιχα, ενώ το σκεπτικό των εισαγγελικών μηχανισμών στιγματίζει και εγκληματοποιεί την ίδια την συνθήκη της φτώχειας. Η πολυεθνική εταιρεία Leroy Merlin έχει συγκεκριμένες ευθύνες για την υπόθεση αυτή και την προφυλάκιση του συντρόφου μας. Μάλιστα, στις 9 Αυγούστου, ένας εκ των συνιδιoκτητών του παγκόσμιου πολυεθνικού ομίλου ADEO στον όποιο ανήκουν και τα Leroy Merlin, o Hugues Mulliez, σκότωσε με το ταχύπλοό του 2 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά έναν τρίτον που επέβαιναν σε μια βάρκα στη περιοχή Πόρτο Χέλι, έξω από την Αθήνα. Η ελληνική δικαιοσύνη φρόντισε να προστατεύσει έναν πλούσιο και να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ και με την υποχρέωση να παρουσιάζεται στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι 1 φορά το μήνα!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Συνέλευση έχει οργανώσει μια σειρά συγκεντρώσεων και παρεμβάσεων (σε δημόσιους χώρους, σε καταστήματα της Leroy Merlin, στην έδρα της εταιρείας security OVIT, στα Δικαστήρια Πειραιά, στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου φοιτά η εισαγγελέας M. Αγγελούδη / athens.indymedia.org/post/1600196/ ) και έχει εκδώσει αντίστοιχες ανακοινώσεις και αφίσες για την υπόθεση. Παράλληλα με την ενεργητική ανάδειξη των πολιτικών αιχμών της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Συνέλευση με τη συμμετοχή των διωκόμενων συντρόφων-ισσων καθώς και του προφυλακισμένου συντρόφου Χ.Κορτέση αντιμετωπίζει συνολικά την υπόθεση συζητώντας για όλα τα συνεπαγόμενα όπως το δικονομικό κομμάτι και την οικονομική ενίσχυση των διωκόμενων.

Ο σύντροφος Χ.Κορτέσης βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 16/7 στις φυλακές Κορυδαλλού και μόλις τον Αύγουστο απορρίφθηκε η προσφυγή που κατατέθηκε απέναντι στο σκεπτικό της προφυλάκισής του. Η Συνέλευση έχει τοποθετηθεί συνολικά απέναντι στις διώξεις των συντρόφων-ισσων, την προφυλάκιση του συντρόφου Κορτέση, το στήσιμο και τη διόγκωση του κατηγορητηρίου, την φρονηματική δίωξη του Κορτέση και το αποκαλυπτικό σκεπτικό της προφυλάκισής του σε δημοσιευμένο κείμενο (https://athens.indymedia.org/post/1599468/) ενώ ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβρη εξέδωσε πολιτικό κείμενο που τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση (https://athens.indymedia.org/post/1599757/).

Το επόμενο διάστημα, η Συνέλευσή θα συνεχίσει τις πολύμορφες κινήσεις ενάντια σε διωκτικούς-εισαγγελικούς μηχανισμούς του κράτους και στις εμπλεκόμενες εταιρείες Leroy Merlin-OVIT που φέρουν την ευθύνη των διώξεων. Ήδη, την Τρίτη 22/10 πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στα δικαστήρια Πειραιά όπου βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι ανακριτές και εισαγγελείς που έχουν χειριστεί την υπόθεση (https://athens.indymedia.org/post/1600583/). Ακόμη,αποφασίσαμε τη διοργάνωση κεντρική πορείας στην Αθήνα, το Σάββατο 23 Νοέμβρη. Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα αλληλεγγύης και δράσης προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός ελλαδικού χώρου. Μέσα στο επόμενο διάστημα, θεωρούμε κρίσιμο να παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις του ελλαδικού χώρου αλλά και πέραν των συνόρων που θα αναδεικνύουν την υπόθεση και τις πολιτικές της αιχμές προσηλωμένες στο στόχο της άμεσης αποφυλάκισης του συντρόφου Χ.Κορτέση ενώ θεμιτές θεωρούμε και αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης.

Το κείμενο της συνέλευσης που μοιράζεται στις παρεμβάσεις μας (https://athens.indymedia.org/post/1600518/ ).

Συνέλευση αναρχικών συλλογικοτήτων, συντρόφων, συντροφισσών και αλληλέγγυων

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.