Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita. Αλληλεγγύη στην κατάληψη Libertatia

Πανό σε Αθήνα και Λευκάδα και κείμενο αλληλεγγύης

Στις 17/8, ξημερώματα Δευτέρας, εκκενώθηκε από το κράτος παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η κατάληψη Terra Incognita στην Θεσσαλονίκη. Το κτίριο σφραγίστηκε και κατασχέθηκε ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που βρισκόταν στις δομές του.

Το κτίριο της Terra Incognita τελεί υπό κατάληψη από το 2004 και αποτελεί για 16 χρόνια σημείο αναφοράς για το αναρχικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη. 16 χρόνια αγώνα αλληλέγγυας και πολύμορφης δράσης των συντρόφων και συντροφισσών μας, σε όλα τα μέτωπα του κοινωνικού/ταξικού αγώνα: στον αντιφασισμό, τους αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης, την ολική άρνηση στράτευσης, την έμπρακτη αλληλεγγύη σε φυλακισμένους αγωνιστές/ριες, σε μετανάστες/ριες, μέσα σε κάθε αγώνα των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων αυτού του κόσμου. Στην Terra στεγάστηκαν συνελεύσεις, εκδηλώσεις και αυτοδιαχειριζόμενες δομές όπως βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, τυπογραφικές κολεκτίβες και εργαστήρια μεταξοτυπίας.

Η εκκένωση της Τerra Ιncognita εντάσσεται στα ευρύτερα κατασταλτικά σχέδια του κρατικού μηχανισμού ενάντια στην τάξη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, και ειδικότερα ενάντια στο αναρχικό κίνημα. Τόσο η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση όσο και η νυν δεξιά, συνεχίζουν την καταστολή των καταλήψεων, επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες προς όφελος των αφεντικών, παραδίδουν το περιβάλλον βορά στις εταιρείες για χάρη της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα προσπαθούν να αποδυναμώσουν κάθε φωνή αντίστασης, κάθε εστία εξέγερσης και θωρακίζουν νομικά το χτύπημα των διαδηλωτών/τριών που αρνούνται να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στο κράτος δηλώνοντας υποταγή και συμμόρφωση.

Σε συνέχεια των κατασταλτικών κινήσεων του κράτους, μπάτσοι εισέβαλαν στις 23/8 και στην κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, σταμάτησαν τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, κατάσχεσαν οικοδομικά εργαλεία και συνέλαβαν συντρόφους και συντρόφισσες. Η Libertatia έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης από εθνικιστές και νεοναζί τον Γενάρη του 2018, κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών κινητοποιήσεων για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Σύντροφοι και συντρόφισσες ξεκίνησαν άμεσα τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών, αρνούμενοι/ες να υποκύψουν στη κρατική και ναζιστική βία.

Εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας και ενίσχυσης των σεναρίων περί «θερμού επεισοδίου» το κράτος επιλέγει να εκκενώσει μια ακόμη αναρχική κατάληψη. Οι αψιμαχίες μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους καθώς και οι συνακόλουθες διαπραγματεύσεις στοχεύουν στη διασφάλιση των συμφερόντων των κυρίαρχων. Ταυτόχρονα διασπείρουν τον φόβο για το ξέσπασμα κάποιου θερμού επεισοδίου, καλλιεργούν πολεμικό κλίμα απέναντι στον «εξωτερικό εχθρό» σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του έθνους γύρω από την κυβέρνηση και το κράτος και καταστέλλοντας ταυτόχρονα τον «εσωτερικό εχθρό». Παράλληλα, μεθοδεύουν τη μετακύλιση του κόστους της «νέας» ύφεσης (συνέπεια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας) στην τάξη μας, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πολιτικά και οικονομικά κέρδη της άρχουσας τάξης.

Η επίθεση στο αναρχικό κίνημα και στις κοινωνικές/ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται αποτελούν εκφράσεις του διαρκούς πολέμου ενάντια στην τάξη μας, ενάντια σε όσους και όσες αντιμάχονται τα κυρίαρχα συμφέροντα, τα συμφέροντα του κράτους και του κεφαλαίου.

Στην πορεία μας προς την κοινωνική απελευθέρωση, συλλογικοποιούμε τις αρνήσεις και τις καταφάσεις μας, δημιουργούμε σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας, αγωνιζόμαστε συλλογικά ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η κοινή μας βούλησή για τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας κοινωνίας πολιτικής ελευθερίας και οικονομικής ισότητας δεν καταστέλλεται. Συνεχίζουμε να πορευόμαστε προς την Άγνωστη Γη της Αναρχίας.

Αλληλεγγύη στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κατάληψης Terra Incognita.

Αλληλεγγύη στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κατάληψης Libertatia

Σύντομα θα ακουστεί ξανά ο ήχος της καταιγίδας…

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.